Mi a cserkészet?

Mi is az a cserkészet?


Ami NEM: nem sütiárus gyerekek gyülekezete, a félreértések elkerülése végett! :) Hanem: a hivatalos definíció szerint egy mindenki számára nyitott, vallásos, politikamentes, önkéntes ifjúsági nevelőmozgalom, amelynek Magyarországon mintegy 7 ezer, világszerte pedig 30 millió tagja van. Ezzel a világ legnagyobb ifjúsági mozgalma. Ez tényleg így van, de elég szárazan hangzik. Azt elmagyarázni, hogy milyen cserkésznek lenni, nagyon nehéz. Nem csak hobbi, egy délutáni program a sok közül, hanem életvitel. Fogadalomtételünkkor elhangzanak a cserkésztörvények, amiknek a szellemében igyekszünk élni mindennapjainkat.


Ez miként valósul meg?


A cserkészmódszer egyik építőköve a kis közösség. Ez azt jelenti, hogy ideális esetben 5-8 fős csoportokba rendeződünk kor és nem szerint egy idősebb 15-18 éves cserkész vezetésével. A heti őrsi foglalkozásokon lépésről-lépésre praktikus ismereteket sajátíunk el, mint például csomózás, tűzrakás, magyarságismeret, elsősegélynyújtás. A cserkészet vallásos mozgalom, ezért minden foglalkozás imával kezdődik és zárul. A cserkészmódszer egy másik eleme, a hagyományápolás is nagy hangsúlyt kap programjainkon. Sok népdalt tanulunk és énekelünk, népi játékokat játszunk, táborokba is szoktunk táncházat szervezni. A heti foglalkozásokon kívül a nagyobbak, (felső tagozatosok, középiskolások) ősszel, télen és tavasszal hétvégi portyán vehetnek részt a hasonló korú őrsökkel együtt. Nyáron a kicsiknek 5 napos tanyázást, a nagyoknak 10 napos tábort szervezünk. Mindezeken túl számunkra a cserkészet egy nagyon jó közösség. A sok együtt töltött év, a közös programok és együtt megoldott nehézségek, (a táborban vihar van, beázik a sátor, nincs száraz fa) összekovácsolnak minket.


A LÉNYEG: a cserkészet nem cél, hanem eszköz. Nem akarunk mindenkit, bármi áron azzá tenni, mert ennek semmi értelme nem volna. A cserkészet, ahogy a definícióban is szerepel, ifjúsági NEVELŐmozgalom. A cserkészet talán a legjobb, legkomplexebb eszköz arra, hogy a gyermek a látott minták, az átélt élmények illetve az elsajátított ismeretek által önálló, magabiztos felnőtté váljon, aki értékes és hasznos tagja társadalmunknak.


Ki csatlakozhat?


Másodikos kortól bárki, de előtte is szívesen vesszük jelentkezésed. A kisebbeknek, a hódcserkészeknek is szervezünk évente négy-öt programot. Ha megjött hozzá a kedved, gyere bátran, nagy szeretettel várunk! :)